fbpx
Toaleta cea mai ingenioasa inventie

Vasul de toaleta, cea mai ingenioasa inventie a omului!

Wc-ul sau vasul de toaleta, istoria si evolutia lui:

Aproape toti locuitorii din Romania au cel putin o toaleta, unii au chiar doua sau trei, spun aproape deoarece o sa afli putin mai jos ca inca mai sunt locuitori ai Romaniei care inca au wc-ul in curte, un numar chiar foarte mare.

Cu toate acestea, multi dintre noi pur si simplu nu ne dam seama ca a fost o inventie incredibila a toaletei si cum a revolutionat modul în care trăim in ziua de astazi, am fost surprinsi de cate lucruri am aflat realizand acest articol.

Totusi, data viitoare cand trageti apa vasului de toaleta, faceti o pauza pentru a va minuna de ceea ce vasul de wc in ziua de azi este o adevarata si incredibila inventie a ingineriei umane.

Istoria si evolutia toaletei:

Ideea unei camere într-o casă dedicată igienei personale și imbaierii este, strict vorbind, una recentă. În mare parte, casele construite cu mult înainte de sfârșitul secolului nu aveau băi. Astfel, în aproximativ 100 de ani, baia modernă a evoluat dintr-o noutate într-o incapere rezidențiala aproape universala. Dar a existat întotdeauna o nevoie de eliminare a deșeurilor umane, precum și o necesitate de a oferi facilități pentru îmbăiere și îngrijire. Cum au evoluat acele nevoi umane în baia modernă este o poveste despre tehnologie și cultură.

Inainte să te ducem într-o călătorie de la cele mai vechi băi victoriene și mai departe până la modele de toaletă ultra-moderne si vase de wc suspendabile, precum cele de la Foglia.ro în timp ce explorăm istoria si evolutia vasului de toaleta.

 

 

Istoria si evolutia toaletei

 

 

Inventatorul vasului de toaleta, Thomas Crapper:

Englezul cu numele Thomas Crapper, obține deseori credite pentru inventarea vasului de toaleta și fără îndoială, a fost un jucător major în dezvoltarea toaletei. Designul său cu valvă și sifon a fost patentat în 1891, iar compania sa a fabricat vase de wc cu rezervoare de apă care au găsit o piata larga de vanzare în toată Marea Britanie. In deceniile anterioare ale Primului Război Mondial, toaletele sale – imprimate cu „T. Crapper Brass & Co. Ltd.”. – au inspirat o generație de tineri soldați americani staționați în Marea Britanie în timpul Primului Război Mondial și s-au întors în America cu o instalație relativ nouă.

Să o spunem așa: Crapper nu s-a așezat într-o zi într-un loc în aer liber și a decis că ceea ce lumea avea cu adevărat nevoie era o toaletă interioară. Produsul său a fost pur și simplu un alt rafinament al unei probleme de proiectare pe care victorienii, în special, o încurcaseră: cum să construiască un vas de toaleta cu apă curgătoare care să înlăture eficient și în mod sanitar deșeurile, fără a permite intrarea gazelor de canalizare periculoase. Când Crapper și-a perfecționat designul, vasul de toaleta cu apă nu era o idee nouă. De exemplu, nașul reginei Elisabeta I, Sir John Harrington, a proiectat unul pentru utilizarea ei în 1596, deși nu s-a prins niciodată de restul societății engleze, regale sau de altfel, și a fost considerat mai mult ca o noutate decât o invenție practică, în special în absența unui sistem de canalizare extins.

 

Vasul de wc cu rezervorul suspendat:

Vasul de wc cu rezervorul suspendat – este o piesa de mobilier portabila cu containere amovibile pentru deșeuri – au devenit standardul în Marea Britanie pre-victoriană, deși multe gospodării au continuat să se bazeze pe spațiul din curte. Problema eliminării deșeurilor – fie dintr-o oală de cameră sau dintr-o gaură suprautilizată în pământ – a rămas in continuuare o problema.

 

vas wc suspendat

 

Victorienii au făcut legătura între conditiile insalubre și bolile pe care Elisabethanii nu le-au avut și au dezvoltat sisteme de canalizare municipale pentru a încerca să mențină orașele mai curate. Problema era că nu aveau o modalitate bună de a conecta gospodăriile individuale la sistem.

 La sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea (aproximativ în același timp au fost construite canalizările), brevetele engleze au fost acordate pentru mai multe tipuri diferite de robineti de apă, dar acțiunile lor de spălare au fost destul de ineficiente. Vasul cu apa montat pe perete care a devenit populară în anii 1870 a îmbunătățit considerabil situația, deoarece a furnizat un volum mare de apă sub mai multă presiune. Totuși, vasele de apă au rămas o problemă, deoarece capcanele lor rudimentare nu au făcut o treabă foarte bună, fie să lase deșeurile să coboare în canalizare, fie să păstreze gazele de canalizare din clădire. La început, aceste vase erau confecționate din faianță și vitrate cu modele uneori elaborate. În 1885, Thomas Twyford a construit prima toaletă vitroasă din China (este un strat de smalț care se aplică ceramicii, în special a porțelanului) inspirând concurența cu o alta descoperire notabila precum celor de la Wedgwood și Doulton; nu a trecut mult timp până când China vitroasă a devenit standardul industriei toaletei.

 

Designul modern al toaletei:

Din păcate, în timp ce inginerii secolului al XIX-lea au perfecționat procesul de utilizare a apei pentru a elimina deșeurile, oamenii care trăiesc în secolul XXI au aflat că nu este posibil să-și înlăture problemele complet.

Contaminarea pe scară largă a unor părți mari din aprovizionarea cu apă dulce din lume este una dintre moștenirile toaletei moderne. Așadar, evoluția toaletei continuă, necesară prin necesitatea de a utiliza mai puțină apă așadar cand achizitionati un WC sau o toaleta incercti sa achizitionati vasele de toaleta care are un sistem de economisire a apei. Poate că următoarea revoluție va avea loc în dezvoltarea sistemelor de tratare a deșeurilor care să minimizeze dependența noastră de apă. Lucrările începute de Thomas Crapper și de ceilalți inventatori ai toaletei nu s-au încheiat încă.

Diferite modele de toaleta moderne din secolul XXI:

Daca vrei sa vezi intreaga gama de toalete sau vas de toalete diferite tipuri, te invitam sa vezi pagina noastra cu produse sanitare pentru baie Foglia.ro

User Rating: No Ratings Yet !

Interesant!

Cabina de dus sau cada?

Cabina de duș sau cada de baie?

Amenajarea băii poate pune numeroase provocări. Poate, cea mai dificilă alegere este legată de montarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *